Η Τεχνολογία Σε Απλά Ελληνικά

Η Τεχνολογία Σε Απλά Ελληνικά

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Η Κίνα Εκτόξευσε Την Πρώτη Αποστολή Προσελήνωσης Από Το 1976


Με τα πρόσφατα ταξίδια μας στον Άρη και ακόμα παραπέρα, είναι εύκολο να διατηρεί κανείς μια στάση "έχουμε πάει, το έχουμε κάνει", όσον αφορά την εξερεύνηση της Σελήνης. Αλλά όχι η Κίνα, η οποία σταθερά εξελίσσει το διαστημικό πρόγραμμά της τα τελευταία χρόνια.
Η Κίνα, λοιπόν, εκτόξευσε με επιτυχία έναν πύραυλο Long March σε μια αποστολή με το όνομα Chang'e-3, η οποία μεταφέρει ένα σεληνιακό όχημα με το όνομα Jade Rabbit. Το όχημα έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού τροχόσπιτου και ζυγίζει λίγο πάνω από 136 κιλά.
Η αποστολή του είναι να κλανει διάφορα τυπικά επιστημονικά πράγματα, όπως ανάλυση βράχων και εδάφους  και χαρτογράφηση της περιοχής προσελήνωσης καθώς και αστρονομικές παρατηρήσεις, χρησιμοποιώντας ένα οπτικό τηλεσκόπιο και υπεριώδεις κάμερες.
Φυσικά, μιας και η αποστολή διοικείται από υψηλής μυστικότητας Κινέζους στρατιωτικούς, δε μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς σχεδιάζουν να κάνουν εκεί πάνω.
Το Chang'e-3 θα είναι το πρώτο ανθρώπινης κατασκευής αντικείμενο που θα προσεδαφιστεί με ελεγχόμενο τρόπο στη Σελήνη, μετά την προσελήνωση του Σοβιετικού Luna 24 τον Αύγουστο του 1976.
Οι Η.Π.Α. δεν ε΄χουν προσεδαφίσει τίποτα στην επιφάνεια της Σελήνης από την εποχή της επανδρωμένης αποστολής Apollo 17, πίσω στο μακρινό 1972. Στα 37 χρόνια από το Luna 24 υπήρξαν οκτώ αποστολές που εκούσια συνετρίβησαν στην επιφάνεια της Σελήνης, αλλά αυτό είναι πολύ ευκολότερο (προφανώς) από το να κάνεις μια ελεγχόμενη, απαλή προσεδάφιση και να στέλνεις πίσω δεδομένα.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο το Chang'e-3 θα φτάσει στη Σελήνη στις 14 Δεκεμβρίου και το όχημα Jade Rabbit θα αρχίσει την 90 ημερών εξερευνητική αποστολή του.

Πηγή: Dvice


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου